Přeskočit na hlavní obsah

Pokrevní pouta I - Richelle Mead



Líbila se Vám série Vampýrská akademie? Tak to se určitě musíte pustit do této spin-off série, díky které se můžete vrátit zpět do tohoto světa plných vampýrů.

Hlavní hrdinou této série je alchymistka Sydney, se kterou jsme se setkali již ve Vampýrské akademii. Sydney byla celý život vychovávána tak, aby si myslela, že všichni vampýři jsou nepřirozená a zlá monstra. Posláním všech alchymistů je zajistit, aby svět těchto monster zůstal skrytý tomu lidskému, díky čemu často balancují na hraně magie.

Sydney poslání alchymistů chápe, ale už jej slepě nenásleduje, protože měla možnost několik vampýrů poznat osobně a zjistila, že i mezi nimi mohou být dobří jedinci. Na své poslední tajné misi se s nimi dokonce zapletla a pomáhala jim, což se ale provalilo a na ni to v očích alchymistů vrhlo zlé světlo. Stále čeká na to, že bude potrestána, místo toho ale dostane druhou šanci, aby prokázala svou loajalitu.

Dostane za úkol hlídat mladičkou vampýrku Jill, sestru vampýrské královny Lissy, která musí mít alespoň jednoho živého člena rodiny, aby mohla zůstat na trůnu. Lissa už ale nikoho jiného než Jill nemá, a ta je díky tomu terčem útoků. Aby byl zachován klid ve světě lidí, tak je potřeba, aby mezi vampýry nevypukla válka, která je díky snaze zabít královninu sestru na spadnutí. Alchymisti se tak rozhodnou Jill ukrýt na lidskou akademii a Sydney se má stát její osobní strážkyní. Pomoct jí v tom má i dhampýrský strážce Eddie. Brzo se ale ukáže, že ani zde nejsou v bezpečí.

...Skousla jsem si ret, abych už radši neřekla nic dalšího. Viděla jsem, jak mě otec kárá pohledem. Dávat najevo, že mi na Morojích záleží, je ta poslední věc, co bych měla dělat, vzhledem ke své nejisté pozici. K Jill jsem žádný silný vztah neměla, ale pomyšlení, že se někdo pokouší zabít patnáctiletou holku – stejného věku jako Zoe –, mě dopalovalo, ať už patřila k jakékoli rase...


Vampýrskou akademii jsem si oblíbila, a tak jsem se na tuhle sérii neskutečně těšila. Trochu jsem se bála, aby byla taky tak dobrá, ale zatím mi přijde, že jsem se bála zbytečně. Start první knihy byl sice pomalejší, ale i tak jsem se do příběhu dokázala celkem rychle začíst a celkově mě děj neskutečně bavil. Hlavní dějová linka je hodně dobře vymyšlená, ale ty vedlejší mě bavily asi o trošičku více. Syndey si tu tak trochu zahraje na detektivku a mě neskutečně bavilo se snažit uhodnout všechny zvraty. U některých se mi to povedlo, ale spousta z nich byla nečekaná a některé až šokující. Nechybí tu ale také romantická linka, bez které by to nebylo ono.

Máme zde možnost daleko více do hloubky poznat svět alchymistů, který byl ve Vampýrské akademii jen tak naťuknut. Díky tomu také více poznáváme samotnou Sydney, na kterou si stále nedokážu udělat jednoznačný názor. Je mi jí líto kvůli tomu, jaké dětství měla, a kvůli tomu, jaký je její táta. Na jednu stranu také chápu některé její postoje, protože jí je alchymisti celý život vtloukali do hlavy. Za co ji ale cením je, že i přes to všechno dokáže mít vlastní hlavu a udělat si na věci svůj vlastní názor, i když jí to někdy trochu déle trvá. Občas to s ní není vůbec jednoduché, ale věřím, že se v průběhu celé série hodně změní.

Jill a Eddieho mám ráda, oba mi přijdou nesmírně sympatičtí a doufám, že zde dostanou trochu více prostoru a budeme se toho o nich moct dozvědět více. A jak už napovídá obálka, tak se tu vyskytuje i Adrian, na kterého jsem se těšila nejvíce, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších postav v tomto světě. Musím říct, že tady má trošičku menší osobní kouzlo, ale vzhledem k tomu, co se mu stalo, se tomu vůbec nedivím. Je na něm hrozně vidět, jak je kvůli událostem, které se odehrály na konci Vampýrské akademie, zraněný a neví, jak se s tím vším vyrovnat. Vidět ho takhle zlomeného mě neskutečně bolelo.


Události ke konci knihy jsem vůbec nečekala a musím říct, že jsem chvíli až trnula hrůzou a bála se o jednotlivé postavy. Nakonec to opět skončilo v celkem dost napínavém momentu, takže už teď netrpělivě čekám na další díl, protože ve druhém díle na scénu přijde další z mých oblíbených postav a já jsem hrozně zvědavá, jak se tohle celé bude vyvíjet dále.

Když už jsem se tu zmínila o té obálce, tak si neodpustím to, abych ji pochválila. Když jsem si myslela, že obálky u Vampýrské akademie jsou ty nejhezčí, které mám v knihovně, tak jsem ještě nevěděla, s čím přijde Adélka u Pokrevních pout. Ilustrace Sydney a Adriana mě neskutečně dostala, protože je opravdu dokonalá. Obálkou to ale nekončí, protože tahle série bude mít i naprosto vymazlenou ořízku, která hraje tak živými barvami, že tu moji tmavou knihovnu úplně rozsvítí a už teď vím, že to bude ten nejkrásnější poklad, co v ní najdu.


„Historie je důležitá, protože učí o naší minulosti. A když pochopíme minulost, budeme lépe rozumět přítomnosti a s těmito vědomostmi pak můžeme erudovaně rozhodovat o budoucnosti.“

Moc děkuji za #recenznivytisk, který mi poskytl @booklabcz ♥️

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich