Přeskočit na hlavní obsah

Vampýrská akademie I - Richelle Mead


Recenze na ostatní díly najdete zde.


Oblíbená vampýrská série se dočkala nového a krásného kabátku. Hlavními hrdinkami jsou nejlepší přítelkyně Rose a Lissa. Lissa je upírka, která pochází z královského rodu Mojorů. Rose je dhampýrka, její krásná a sebevědomá strážkyně. Kromě přátelství je pojí ještě jedno pouto, a tím je to, že Rose dokáže vycítit pocity své nejlepší přítelkyně. 

Před dvěmi lety společně utekly z Akademie svatého Vladimíra a celou tu dobu se snažily, aby je nikdo nenašel. A to jak Strigoji, nepřátelé úpírů, tak kdokoliv z akademie. Nakonec je ale dhampýr Dimitrij objeví a odvede zpět na akademii. Rose si jejich útěk pěkně odskáče a jen zázrakem může zůstat strážkyní své přítelkyně. Nikdo ale netuší, proč děvčata vlastně utekla, a tak netuší, že pobyt zde je pro ně daleko nebezpečnější, než když byly na útěku. 

Děvčata začnou na akademii prožívat spoustu věcí, některé budou dobré, ale bude tam také spoustu těch špatných věcí. Rosse je často terčem posměchu jak učitelů, tak ostatních žáků. Lissa tu naopak začne opět propadat úzkostem, neboť zde má nejspíše nepřátele, kteří se jí snaží zastrašit. Postupně jim začíná docházet, jak je jejich společnost zkažená a že se musí mít stále více a více na pozoru. Začíná to být zde ještě horší, než před jejich útěkem. Rosse je pro Lissinu ochranu udělat opravdu cokoliv, dokonce obětovat i své štěstí. Bude to ale stačit? 


Díky našemu psychickému poutu jsem cítila její strach, jenže v tom bylo ještě něco: 
její naprostá víra v to, že se o všechno postarám a obě budeme v bezpečí. 
Jako vždy jsem jen doufalala, že si takovou důvěru zasloužím.





Přiznám se, že mě tenkrát boom kolem téhle série minul a setkala jsem se s ní poprvé až teď. Musím ale říct, že lituji, že jsem ji neobjevila již dříve, neboť je to přesně můj šálek kávy. Příběh je neskutečně čtivý a hned od první kapitoly je plný akce. Vyprávěný je v ich formě a sledujeme ho z pohledu Rose. O zvraty a napětí tu rozhodně není nouze, stejně tak o romantiku, která v YA fantasy nesmí chybět. Probírají se tu ale i vážnější témata (šikana, sebepoškozování, smrt blízkých), takže tady najdeme opravdu vše a přitom to není překombinované. 

Magický svět je zde velice zajímavý - máme zde upíry, Strigoji a dhampýry. Upíři, Mojorové, dokážou využívat magii čtyř živlů (voda, vítr, oheň a země), při čemž se vždy specializují na jeden z nich. Tuto magii využívají jen pro dobré účely, nikdy s ní nebojují. Strigoji jsou nemrtví a narozdíl od Mojori jsou nesmrtelní. Také jsou to největší postrach Mojori, neboť se je snaží vyhubit. Proto vznikli dhampýři, potomci lidí a Mojori, kteří je mají ochránit před veškerým nebezpečím. Každý Mojori má přiděleného svého dhampýra - osobního strážce. 

Co se týká hlavních hrdinek, tak mi jsou obě celkem sympatické a rozhodně se nejedná o ploché postavy. Rose mi byla ale o malinko bližší. Líbila se mi na ní její odvaha,  odhodlání, sebevědomí a věrnost. Sice občas reagovala až zbytečně přehnaně, ale to všechno jen proto, aby dostála svého slibu, že Lissu ochrání. Lissa totiž nemá magické vlastnosti jako ostatní Mojori, což je pro ni nebezpečné. Obě děvčata si v průběhu knihy projdou neskutečným vývojem, což mě hrozně bavilo. 

S prvním dílem jsem rozhodně nadmíru spokojená a předčil veškerá má očekávání. Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu, který bude již v příštím týdnu v prodeji. 



Za poskytnutí recenzního výtisku (a způsobení nové závislosti) děkuji #Booklabu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich