Přeskočit na hlavní obsah

Spisovatelé - Harlan Coben


Harlan Coben je můj neoblíbenější spisovatel, a proto první článek nemůže být o nikom jiným než o něm. Jeho kniha "Šest let" je navíc kniha, která mě přivedla ke čtení.

Na úvod bych ráda uvedla pár faktů z jeho života:
● Narodil se dne 4. ledna 1962 ve městě Newark, New Jersey, USA.
● Jeho rodina je židovského původu.
● Vyrůstal v Livingstonu, kde navštěvoval místní školu.
● Později studoval na Amherst College v Massachusetts, kde studoval politické vědy.

● Při studiích se stal členem bratrstva Psi Upsilon, kde se seznámil se spisovatelem Danem Brownem.
● V současnosti žije se svou rodinou v Ridgewoodu v New Persey.
● Jeho žena je lékařkou.

Jeho tvorba
Jedná se o autora mysteriózních románů a thrillerů. Jeho thrillery jsou plné zápletek, zvratů a hlavní postavy zde mají temnou minulost, která během příběhu postupně vyplouvá na povrch. U Harlana není neobvyklé, že ke zvratu dojde klidně i na poslední straně příběhu, což absolutně na jeho knihách miluji. Některé z jeho postav se vyskytují ve více knihách.

Již na vysoké škole si uvědomil, že chce být spisovatelem a začal psát svou první knihu, kterou vydal již ve svých 26 letech.

Po vydání knih "Play Dead" a "Zázračný lék" se rozhodl kompletně změnit svůj styl psaní a začal psát sérii thrillerů, ve které byl hlavní postavou Myron Bolitar. Myron Bolitar byl bývalý basketbalista, který se stal sportovním manažerem, který vyšetřuje vraždy. Do češtiny byl však přeložen pouze první díl této série s názvem "Podrazák".

Po vydání této série Harlan získal ocenění Edgar Award, Shamus Award a Anthony Award, čímž se stal prvním spisovatelem, kterému se povedlo získat všechny tyto ocenění.

Kniha "Nikomu ani slovo" byla jeho prvním stand-alone thrillerem, který napsal od dob série Myrona Bolitara. Tento thriller se stal bestsellerem a byl dokonce zfilmován. Knihu jsem četla a musím říct, že byla opravdu výborná, mohu ji jen doporučit. O filmu už se to tak říct nedá. Zpracování je hezké, ale přijde mi, že kdybych nečetla knihu, tak bych byla dost zmatená, protože děj je v něm dost osekaný. Takže doporučuji nejprve knihu a potom teprve film.

Dále vydal několik stand-alone thrillerů, mezi které patří například kniha "Drž se", která se jako první z jeho knih dostala na první příčku bestsellerů novin New York Times.

Vydal také další knihu, kde byl po letech hlavním hrdinou opět Myron Bolitar, která byla do češtiny přeložena pod názvem "Schůzka v Paříži".


Mezi jeho další knihy patří například tyto knihy:

  • Chybíš mi
  • Cizinec 
  • Mrtvá z Nevady 
  • Nadobro ztracený 
  • Nenech to být 
  • Přistižen 
  • Šest let 
  • Smrt v zádech 
  • Teď, nebo nikdy 
  • Temné lesy ... 








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich