Přeskočit na hlavní obsah

Tatér z Osvětimi - Heather Morrisová


⭐⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐

Nacházíme se v období druhé světové války. Je to období, kdy zemřelo nespočet nevinných lidí. Zemřeli úplně zbytečně, bezdůvodně a krutě. Je to období, kdy se zdá být vše jen černé, ale uprostřed této hrůzy se zrodila ta nejčistší láska, která se kdy mohla zrodit. Tento příběh je o dvou mladých lidech (Lale a Gita), kteří byli uvězněni v koncentračním táboře a to jen proto, že byli židé. Lale rychle pochopil, jak se má chovat, aby přežil. Byl velice chytrý, uměl několik jazyků a měl velkou vůli přežít. Stal se díky tomu tatérem v Osvětimi. Byl ten, který ostatní vězně značkoval čísly. Oproti ostatním vězňům to neslo i určité výhody, které si však Lale nenechal jen pro sebe a pomáhal ostatním přežít, jak jen to šlo. Jednoho dne však měl vytetovat číslo Gitě a v ten okamžik poznal, že to ona bude ta, kterou bude milovat až do posledního dne svého života.

Tohle je přesně jedna z těch knih, kterou, když otevřete a začnete číst, tak ji nebudete moct odložit. Je neskutečně čtivá, děj rychle ubíhá a upoutá. Heather Laleho a Gity příběh vypráví velice hezky, citlivě a nezaujatě. Je to jeden z těch příběhů, které se opravdu odehrály, a o to je to horší. Knih s podobnou tématikou jsem přečetla několik a vždy mě tyto příběhy odrovnají. Stejně tak tomu bylo i u Tatéra. Tatér nám nevypráví jen příběh o lásce, která se zrodila uprostřed pekla, ale i o tom, jaké to peklo bylo. Ukazuje nám denní chod koncentračního tábora a to, jak to tam celkově chodilo. Poznáváme zde několik příběhů, který se každý váže k jiné osobě, se kterou se Lale v Osvětimi setkal. Sledujeme to, jaké vazby a vztahy se zde mezi lidmy utvářely, ale také to, jak spousta lidí umírá a vlastně ani neví proč. Rozhodně doporučuji každému, koho knihy o holocaustu zajímají. Za mě je to jedna z nejlépe napsaných knih o tomto tématu.

"Pokud se ráno probudíš, pak je to hezký den."

"Kdo zachrání jednoho, zachrání celý svět."


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich