Přeskočit na hlavní obsah

Spisovatelé - Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry je autor, který ti není určitě neznámý, nebo spíše jeho nejslavnější dílo, kterým není nic jiného než Malý princ. Kdo by v dnešní době neznal Malého prince, mnoho lidí jej četlo, mnoho o něm jen slyšelo, ale citáty z této knihy jsou dnes již na každém rohu. Dnes se ale nebudeme zabývat touto krásnou knihou (mou nejoblíbenější ze všech), ale samotným autorem této knihy. 



Antoine a jeho život
Antoine de Saint-Exupéry se celým jménem jmenoval Antoine-Jean-Babtiste-Marie-Roger de Saint-Exupéry a narodil se 29. června 1900 v Lyonu. 

Střídavě vyrůstal na zámku svých prarodičů a na zámku pratety své maminky. Žil zde se svou maminkou a sourozenci, protože když byl Antoine malý, tak jim zemřel tatínek. Maminka, kterou měl Antoine velice rád, pro něj byla celý život útočištěm. 

Již jako malý měl oblibu v letadlech, rád sledoval létající piloty a hrozně si přál stát se pilotem. V Paříži absolvoval přípravku na studia na námořní akademii, ale neuspěl však u přijímacích zkoušek. Později tedy začal studovat architekturu, kterou však nedostudoval. 

Často navštěvoval kavárny, kde diskutoval o literatuře a přišel tak do kontaktu se spisovatelskou komunitou. Poznal zde Louisu Vilmorinovou, se kterou se později zasnoubil. 

V rámci své povinné vojenské služby se na svou vlastní žádost stal členem vojenského letectva. Vyučil se zde leteckých mechanikem a později i pilotem. V té době bylo letectví velice nebezpečné a při jedné nehodě tak utrpěl zranění, kvůli kterému musel na čas pilotování nechat. Jeho snoubenka o něj měla strach a nechtěla, aby se k létání vrátil. Více než svoji snoubenku ale miloval létání, rozhodl se proto pro kariéru pilota a s Louisou se rozešel. Později se oženil s Consuelou Suncin de Sandoval, které létání nevadilo. 

Během svého života pilotoval letadla na poštovní lince, později byl jmenován velitelem jedné z Afrických stanic, pilotoval letadla během občanské či druhé světové války. Se svým dobrým přítelem se pokusili o dálkový let New York - Ohňová země, ale během cesty došlo k havárii. Osudný se mu však stal let, který se uskutečnil 31. července 1944, kdy vzlétl z Korsiky a vydal se na let přes Francii. Z tohoto letu se nikdy nevrátil a nikdo neví, co se vlastně stalo. Trosky jeho letadla byly nalezeny až v roce 2000. Okolo jeho smrti se stále vedou debaty.

Za svého života získal vyznamenání Rytíře Čestné legie za své vojenské přínosy Francii.

Antoine a jeho dílo 
Své letecké zkušenosti Antoine zužitkoval také ve své tvorbě, která se hodně točila okolo tohoto tématu. Povídka Letec byla jeho debutem. 

Později napsal knihu Kurýr na jih (či Pošta na jih), která vznikla na základě jeho třinácti měsíčního pobytu v Africe, kde dělal velitele letecké stanice. 

K napsání knihy Noční let jej vedly jeho zkušenosti, které získal při hledání svého přítele, který se ztratil při přeletu And.

Za knihu Země lidí, kterou napsal během své rekonvalescence po havárii, která se stala při dálkovém letu na Ohňovou zemi, získal Velkou literární cenu za román francouzské Akademie.

Velký úspěch také sklidila kniha Válečný pilot, ale zároveň mnoho lidmi byl za toto dílo hodně odsuzován. 

Dopis rukojmímu je kniha, ve které Antoine vyjádřil svou víru v duchovní hodnoty lidstva, odpor k předsudkům a rasismu. 

Pro všechny nejznámější je však již zmiňovaná filosofická kniha s názvem Malý princ. Zajímavé je, že pilot, který se v této knize objevuje, je zřejmě Antoine a Malý princ je Antoine v dětství. Jako malému mu v rodině totiž přezdívali "Král Sluníčko" pro jeho modré oči a blonďaté vlasy, tak jako měl právě Malý princ. 

Kniha Citadela měla být souhrnem jeho morálních a filosofických zásad. Tuto knihu již bohužel nestihl dokončit. Mezi jeho další díla patří například Moje planeta a Let do Arrasu.











Čerpáno z: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/antoine-de-saint-exupery-135
https://cs.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry

Zdroje fotografií: https://freebooksummary.com/antoine-de-saint-exupery
https://www.mascontainer.com/cma-cgm-antoine-saint-exupery-nuevo-buque-insignia-flota-capacidad-20-600-teus/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich