Přeskočit na hlavní obsah

Bradavický speciál - Lenka Láskorádová


Další postavou, na kterou se zde spolu podíváme, je Lenka Láskorádová, která je moje úplně nejoblíbenější ženskou postavou z celého příběhu. Líbí se mi, jak je střelená, svá, a hlavně upřímná a loajální. 

Lenčina rodina a nástup do Bradavic

Lenka se narodila 13. února 1981 a jejími rodiči jsou Xenophilius a Pandora Láskorádovi. Lenčina matka ráda experimentovala s kouzly, což se jí stalo osudným - jeden z experimentů se ji nepovedl a Pandora umírá přímo před očima své devítileté dcery. Otec je redaktorem časopisu Jinotaj a po smrti své ženy se již nikdy neoženil, Lenka tak zůstala jedináčkem. 

Do Školy čar a kouzel v Bradavicích nastoupila v roce 1992 a byla zařazena do Havraspáru. Hned od prvního dne vidí testrály, kteří táhnou kočáry se studenty od vlaku k hradu (testrály může vidět jen ten, kdo někdy viděl někoho umírat). Pro své zvláštní chování a neobvyklé názory si ji často spolužáci dobírali, a také ji začali říkat Střelenka Láskorádová. Chodila do stejného ročníku jako Ginny Weasleyová, a tak se velice brzo spřátelily. 

Brumbálova armáda 

Jako jedna z mála důvěřovala Harrymu Potterovi, když tvrdil, že se vrátil Voldemort a stala se členkou Brumbálovi armády (čtvrtý ročník). Brumbálova armáda byla skupina studentů, kteří se pod vedením Harryho učili obraně proti černé magii v praxi. Spolu s Hermionou Grangerovou a Harrym se účastnila schůzky s Ritou Holoubkovou U Tří košťat, kde Ritu přesvědčili, aby s Harrym napsala rozhovor, který byl potom zveřejněn v Jinotaji. 


Když se Harry vloupal do kabinetu Umbridgeové, aby si skrz Letaxovou síť mohl ověřit pravdivost své vize o tom, že je jeho kmotr Sirius Black vězněn a mučen Voldemortem na Odboru záhad, hlídala na chodbě spolu s Ginny. Poté, když se Harry vydal na Odbor záhad hledat svého kmotra, byla jednou z přátel, kteří se k němu připojili a poradila Harrymu, že by se tam mohli dostat pomocí testrálů, což také nakonec udělali. Když dorazili na Odbor záhad a ocitli se v Komnatě smrti, tak jako jediná spolu s Harrym slyšela hlasy zpoza Závoje smrti. Chvilku na to byli přepadnuti Smrtijedy a strhla se mezi nimi bitva, které se Lenka účastnila a vedla si při ní velmi dobře. Byla jednou z posledních členů Brumbálovi armády, kteří byli poraženi. Po Siriusově smrti s Harrym mluvila o smrti své matky a řekla mu o tom, že věří tomu, že až zemře, tak se spolu znovu setkají, což byla pro Harryho uklidňující myšlenka, že i on by se mohl znovu setkat se svým kmotrem a rodiči. 

Následující školní rok (pátý ročník) Lenka po cestě do Bradavic seděla v kupé s Harrym a Nevillem Longbottomem. Při cestě si četla nové vydání Jinotaje (který šel od té doby, co v něm vyšel rozhovor s Harrym, na dračku) a na očích měla Strašibrýle, které byly zdarma u časopisu. Byla velmi zklamaná, když se od Harryho dozvěděla, že již nebudou pokračovat ve schůzkách Brumbálovi armády, protože teď, když nebyla Umbridgeová ve škole, tak to nebylo potřeba. 

Tento rok ve škole začal opět vyučovat profesor Křiklan, který pořádal večírky pro své vybrané studenty a Lenka na jednom z těchto večírků doprovázela Harryho. Měla z toho velkou radost, že jí Harry pozval jako svou kamarádku, protože kromě Brumbálovi armády neměla moc přátel. V tomto ročníku také komentovala jedno famfrpálové utkání, při kterém sledovala spíše vše okolo než skóre. Ronovi ale její komentování přišlo velmi zábavné a přiznal se, že Lenku začíná mít rád, ačkoliv mu dříve přišla otravná. 

Poté, co byla škola přepadena Smrtijedy, byla jedna z mála členů Brumbálovi armády, kteří se účastnili bitvy. Původně měla spolu s Hermionou hlídat Snapea, ale ten je přelstil tím, že tvrdil, že profesor Kratiknot zkolaboval a poslal dívky za ním, aby se o něj postaraly a sám běžel na místo, kde se odehrávala bitva. Při bitvě byl zabit ředitel Brumbál a Lenka poté na jeho pohřeb dorazila s Nevillem, který byl při bitvě zraněn. 

Bitva o Bradavice

Spolu se svým otcem se účastnila svatby Billa Weasleyho a Fleur Delacourové, na kterou si, na žádost svého otce, oblékla žluté šaty (věřil v to, že nošení slunečních barev na svatbách nosí štěstí). Harry se svatby účastnil také, byl ovšem maskován mnoholičným lektvarem. Lenka jej však i tak dokázala poznat, a to na základě jeho výrazu. Po tom, co ji kousnul zahradní trpaslík, tančila sama uprostřed tanečního parketu se zvednutýma rukama, čímž na sebe strhla pozornost několika hostů. 

Po návratu do školy (šestý ročník) se spolu s Giny a Nevillem pokusila pro Harryho ukrást Nebelvírův meč z kanceláře současného ředitele - Severuse Snapea. Ten je u toho ovšem nachytal a za trest je poslal s Hagridem do Zapovězeného lesa. Rozhodli se, že znovu obnoví Brumbálovu armádu, aby mohli sabotovat kontrolu Smrtijedů a pomoct Harrymu při hledání viteálů. 

Lenčin otec Harryho podporoval v Jinotaji, což mělo za důsledek to, že Lenka při své cestě na vánoční prázdniny byla unesena Smrtijedy. Xenophilius z toho byl tak zoufalý, že se pokusil zradit Harryho a chtěl ho s jeho přáteli předat Ministerstvu. Těm se ovšem povedlo utéct, což vedlo k tomu, že byl sám Smrtijedy zajat a uvězněn v Azkabanu. Všichni se domnívali, že i Lenka je vězněna v Azkabanu, ve skutečnosti byla ale vězněna ve sklepení Malfoyovic sídla spolu s ostatními zajatci. Nakonec v jejich sídle byli uvězněni i Harry s Ron a Hermiona, které nakonec přišel zachránit Dobby. Ten se s nimi postupně přemístil do Lasturové vily, ale při jejich záchraně přišel o život. Lenka mu zavřela oči a společně jej pohřbili. Nad jeho hrobem mu pak děkovala za to, že je všechny zachránil. 

Lenka poté zůstala ukryta v Lasturové vile a trénovala se v používání své nové hůlky - o tu původní přišla při svém únosu. Do Bradavic se vrátila až po tom, co se dozvěděla, že se tam vrátil Harry se svými přáteli. Právě Lenku napadlo, že ztracený diadém Roweny z Havraspáru by mohl být další viteál a ukázala Harrymu jeho repliku.

Když Voldemort zaútočil na školu, tak se aktivně účastnila bitvy. Pomohla Harrymu zahnat mozkomory tím, že ho povzbudila při hledání jeho šťastné vzpomínky. Po boku Hermiony a Ginny pak bojovala proti Bellatrix Lestrangeové. Byla svědkem Voldemortovi porážky a mezi prvními Harrymu gratulovala k výhře. Poté od něj odpoutala pozornost, aby se mohl spolu s Hermionou a Ronem vzdálit od ostatních a odpočinout si po náročné bitvě. 

Život po dokončení studií v Bradavicích 

Po dokončení studií se z Lenky stala slavná kouzelnická přírodovědkyně. Při svých cestách po světě se jí povedlo objevit a klasifikovat spoustu druhů zvláštních bytostí, které předtím nikdo neznal. Nikdy se jí ovšem nepovedlo najít muchlorohého chropotala, což byl její společný sen s otcem. 

Jejím mužem se stal její kolega Rolf Scamander, vnuk Mloka Scamandera, se kterým měla dva syny - dvojčata Lorcana a Lysandera. 

Z Harrym zůstali blízkými přáteli. Ten dal své dceři dal jméno Lily Lenka Potterová, načež prostřední jméno vybral právě na Lenčinu počest. 



Zdroje:




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich