Přeskočit na hlavní obsah

Only a monster - Vanessa Len

 

4 ⭐ z 5 ⭐

Joan je šestnáct let a jako každý rok vyrazí na léto za svou rodinou do Londýna. Najde si tu brigádu, na které se seznámí s velmi pohledným a milým Nickem. Začnou se spolu sbližovat a Joan se do něj zamiluje. Když mají mít svoje první rande, tak se ale stane něco divného. V kavárně, kde se mají setkat, narazí na svého starého souseda, který zde tropí povyk, neboť trpí stařeckou demencí. Dovede ho ven a chce zavolat jeho dceři, aby si pro něj dojela. Než to ale stihne udělat, tak starý pán ztratí rovnováhu a strčí do ní. Pak už si nic nepamatuje a když se probudí, je noc. Co se stalo? Vždyť před chvilkou byl den a najednou je noc. Myslí si, že jí možná někdo zdrogoval, nebo něco podobného, protože si celý den vůbec nepamatuje. 

Co nejrychleji běží domu. V kuchyni na ni čeká babička s kakaem. Joan jí všechno vypráví a ta jí řekne, že soused jí nic neudělal, ale to ona něco udělala jemu. Řekne jí, že je monstrum, tak jako celá její rodina. Vysvětlí jí, že každá rodina monster má svou vlastní schopnost (ta jejich je ta, že dokážou nechat zmizet věci a znovu je objevit), ale jednu mají všechny rodiny společnou, a to je cestování časem. K tomu, aby mohli cestovat časem, ale musejí obyčejným lidem krást jejich čas, který je jim vyměřen pro život. Když do ní soused strčil, tak se snažila získat rovnováhu a chytila se za jeho zátylek, čímž mu ukradla půl dne a ten využila k cestování. Ona byla půl dne v jiné době a soused umře o půl dne dřív. Nejprve tomu nechce věřit, ale pak si začne vybavovat maličkosti z jejich života. Nechápe to. Jak může její rodina dělat něco tak zlého? Proč jí to nikdy neřekli? 

Druhý den se vydá za Nickem do muzea, aby mu vysvětlila, proč se nedostavila na jejich schůzku.
V muzeu se ale strhne masakr. Skupina lidí sem vtrhne s jediným cílem, a to  zabít všechna monstra, na které narazí. Joan se dá na útěk a nezbyde jí nic jiného, než spojit síly s dalším přeživším masakru, Aaronem, který pochází ze znepřáteleného rodu monster, a odcestovat s ním do minulosti, aby zachránila nejen sebe, ale také svou rodinu.

"In every story there is a hero and a monster. She is not the hero."


Only a monster je prvním dílem z nové fantasy série, která má slušně našlápnuto. Celý příběh je vyprávěn v er-formě. Prolog se odehrává v minulosti, jinak se celý děj odehrává v jednom čase s občasnými vzpomínkami postav. Postavy ale cestují v čase, takže se nacházejí v minulosti, ale aktuální děj je pro ně současností. Tempo příběhu je přiměřené. Děj nestojí moc na místě, ani není uspěchaný (kromě konce). Najdeme zde i několik zvratů, které jsou celkem neočekávané.
 
Postavy mi byly vesměs sympatické, měla jsem je ráda, fandila jim a někdy se o ně dokonce i bála. Byly to takové postavy, u kterých jsem vlastně nevěděla, kdo je ten klaďas a kdo záporák. Nejvíce jsem si oblíbila Aarona, je to takový ten typický bad boy, kterého si zamilujete. Nechybí tu ani romantická linka, ve které se nám začal rýsovat milostný trojúhelník. 

Najdeme tu ale také mnoho momentů, které sice působí jako klišé, ale autorka si s tím dokázala skvěle vyhrát a zanést je do příběhu tak, že mě to nenudilo, ale právě naopak. Povedlo se jí do příběhu i skvěle napasovat LGBT tématiku, která příběh skvěle oživila. 

Magický systém, který tu autorka vytvořila, byl za mě skvěle zpracovaný a hodně mě zaujal. Je to takový ten druh magie, který není zadarmo, ale něco stojí. V tomhle případě nic nestojí jeho uživatele, ale jeho oběť, která přichází o drahocenné chvíle svého života. 

Konec byl oproti zbytku knihy docela uspěchaný, ale i tak mě dokázal nalákat na další díl.

Knihu jsem četla v angličtině v rámci posudků pro Humbook, ale letos by měla vyjít i u nás pod nakladatelstvím CooBoo, takže jestli tě baví fantasy s romantickou linkou, mnoha zvraty a záporáky, tak je tahle kniha přímo pro tebe.

Nejsem autorem tohoto obrázku a nevlastním k němu žádná autorská práva.
Zdroj obrázku: Vanessa Len (@vanessa_writes) / Twitter


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich