Přeskočit na hlavní obsah

Bradavický speciál - Severus Snape a jeho život před tím, než se stal profesorem


Severus Snape je bezpochyby moje nejoblíbenější postava z Harryho Pottera, a tak první článek o nějaké postavě musí být o něm. Co se téhle postavy týká, tak tu máme dva tábory lidí - ty, kteří ho milují a ty, kteří ho nenávidí. Řekla bych, že není moc lidí, kteří by byli někde mezi tím (nebo mi to tak aspoň přijde). Já jsem si Severuse oblíbila už v prvním díle Harryho Pottera. A jaký byl vlastně jeho příběh? Na ten se teď podíváme.

Život před nástupem do Bradavic 

Severus Snape se narodil 9. ledna 1960 a byl synem Eileen Prince-Lloydové (kouzelnice) a Tobiase Snapea (mudla). Z tohoto důvodu si později začal říkat Princ dvojí krve (slovo princ je odvozeno od matčina jména, spojení dvojí krve pak od toho, že v jeho žilách kolovala jak čarodějnická krev po matce, tak i ta mudlovská po otci).

S otcem měl Severus velmi špatný vztah, což bylo nejspíše původem toho, proč pohrdal mudly. Rodiče se často hádali a o Severuse se moc nestarali. Žili v chudé oblasti, která byla plná zchátralých domů, rozbitých oken, lamp a hromady odpadků. Podle toho také mladý Severus vypadal - často byl nemytý a nosil oblečení, které mu vůbec nepadlo. Výchova, kterou měl, (nebo spíše neměl) také zapříčila jeho pozdější zatrpklost a mnohdy až chladnost k ostatním. Přestože se nemohl dočkat, až bude moct na konci léta nastoupit do Bradavic a opustit toto prostředí, tak se sem v dospělosti často vracel.

V jeho městě žila ale i Lily Evansová, která se Severusovi zalíbila. Jednoho dne si všiml, že Lily vykazuje znaky, které nasvědčovaly tomu, že ačkoliv pochází z mudlovské rodiny, tak má kouzelnické nadání. Brzy se spřátelili a trávili spolu většinu času. Lily ho brala jako velmi dobrého přítele, v Severusovi se ale začal rodit daleko silnější cit.

Školní léta v Bradavicích 

Na konci léta roku 1971 se Severus a Lily poprvé vydali na svoji cestu do Bradavic. Seděli spolu ve stejném kupé a poprvé se zde setkali také s Jamesem Potterem a Siriusem Blackem. Severus se s nimi dohadoval o tom, jaká kolej je v Bradavicích nejlepší, což také zapříčilo to, že se z nich nikdy nestali přátelé, ale právě naopak. Když dorazili do Bradavic, tak se konalo slavnostní zařazování do kolejí. Severus byl zařazen do Zmijozelu, kdežto jeho láska Lily byla zařazena do Nebelvíru spolu s Jamesem a Siriusem.

Již od počátku studií Severus vynikal v černé magii. Již v prvním ročníku toho o ní věděl více, než většina studentů z posledního ročníku. Sám dokonce vymyslel několik kouzel, jako např. Sectumsempra. Vynikal také v lektvarech, kdy si jejich recepty mírně upravoval a vše si zapisoval do své učebnice (ona učebnice, která se dostane do rukou Harrymu). V tomto období si začal říkat Princ dvojí krve.

Severus utvořil partu s několika studenty Zmijozelu. Mezi jeho přátele patřili například Bellatrix Blacková, Rodolphus Lestrange, ale i Lucius Malfoy. Patrička studentů ze Zmijozelu se často točila kolem černé magie. Někteří z nich, mimo Severuse, si začali dobírat mudlovské studenty. Lily se nelíbilo, že se Severus kamarádí s těmito lidmi, a proto mezi nimi často vznikali hádky.

James a Sirius utvořili partu ještě s dalšími dvěmi studenty z Nebelvíru, a to s Remusem Lupinem a Peterem Pettigrewem. S touto partičkou se Severus neměl moc v oblibě. Často mezi nimi docházelo k rozepřím, dali mu přezdívku Srabus a jednou šlo dokonce i o život, kdy ho James nakonec zachránil před Lupinem v jeho vlkodlačí podobě. James to neudělal ani tak kvůli Severusovi, ale kvůli tomu, aby z toho jeho parta neměla potíže. Napětí mezi Jamesem a Severusem bylo ještě o to větší, že oba měli zájem o Lily. Lily ovšem Severuse brala jako svého dobrého přítele, o Jamese neměla ale také zájem, přišel jí nesnesitelně arogantní.


Jednou, když Jamesova parta ošklivě šikanovala Severuse před zraky ostatních studentů, tak se do toho zapletla i Lily, která chtěla Severusovi pomoct, což mělo opačný výsledek. Severus ji totiž v návalu vzteku nazval mudlovskou šmejdkou. Několikrát se ji za to omlouval, Lily ovšem nikdy jeho omluvu nepřijala. Vzpomínka na tuto chvíli byla do konce jeho života ta nejhorší, kterou měl. Lily dokonce v posledním ročníku začala s Jamesem chodit a nakonec si ho i vzala, což Severus nesl těžce, protože ji stále miloval.


Období první kouzelnické války 

Po ukončení studiií se Severus a jeho přátele stali Smrtijedy lorda Voldemorta. Pro Voldemorta byl velice důležitým spojencem. Měl jej informovat o věštbě, která předpovídala jeho pád. Část této věštby odposlechl z rozhovoru Sybily Trelawneyové a Albuse Brumbála, kdy Sybila předpověděla toto:


"Příchod toho, v jehož moci je porazit Pána všeho zla, se blíží...narodí se těm, kteří se mu již třikrát postavili, na samotném sklonku sedmého měsíce roku … a Pán zla ho poznamená jako sobě rovného, on však bude mít moc, jakou Pán zla sám nezná....proto jeden z nich musí zemřít rukou druhého neboť ani jeden nemůže žít, jestliže druhý zůstává naživu ... 

Ten, v jehož moci je porazit Pána všeho zla, se narodí, až sedmý měsíc bude umírat..."


Nebylo jasné, koho měla věštba namysli. Severus ji ani nestihl odposlechnout celou, protože byl přistižen Aberforthem Brumbálem. Koncem července se pak Voldemortovým protivníkům narodili hned dvě děti - Harry Potter a Neville Longbottom. Když se Voldemort rozhodl, že zabije malého Harryho, Severuse přepadla hrozná úzkost, protože to byl syn jeho milované Lily, která teď díky němu byla v nebezpečí. Severus požádal Voldemorta, aby Lily nechal naživu a ten mu dal své slovo, že se jí nic nestane. Věděl, že jeho slovu se nedá věřit, a proto navštívil Albuse Brumbála a o všem mu řekl. Požádal ho, aby Lily ochránil a nabídl mu za to své služby. Brumbál s tím souhlasil, a tak se ze Severuse stal dvojí agent.

Brumbál Lily a její rodinu ukryl v Godrikově dole. James se svěřil Pettigrewovi, že budou ukryti právě tam, ten to ovšem vyzradil Voldemortovi. Voldemort zavražil Lily a Jamese, kteří se snažili bránit malého Harryho. Když vyslal kletbu směrem k Harrymu, tak se odrazila a zasáhla jeho samého. Malý Harry přežil a po Voldemortovi se slehla zem. Když se tohle Severus dozvěděl, tak již neměl pro co žít. Brumbál mu ale řekl, že je potřeba ochránit Harryho, aby Lily nezemřela zbytečně, protože kdyby se Voldemort vrátil, tak bude v nebezpečí. Severus tedy nastoupil do Bradavic na místo učitele lektvarů a strávil zbytek života tím, že dohlížel na to, aby se Harrymu nic nestalo.



Druhou část článku najdeš zde.


Zdroje:


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich