Přeskočit na hlavní obsah

Bradavický speciál - Severus Snape profesorem lektvarů


V první části tohoto článku jsme se podívali na Severusův život před tím, než nastoupil do Školy čar a kouzel v Bradavicích jako profesor lektvarů a teď se zaměříme na to, jak jeho příběh plynul dál po tom, co přijal toto místo.

První část článku si můžeš přečíst zde

Profesor lektvarů v Bradavicích

Po tom, co Voldemort padl, se ho Severus nikdy nepokoušel najít. Voldemort zavraždil jeho jedinou lásku, a proto se rozhodl, že přejde na druhou stranu. Přislíbil svou věrnost Brumbálovi, který si ho vzal pod svou ochranu a zapříčinil tím tak, že se Severus vyhnul Azkabanu. Před ostatními smrtijedy Severus tvrdil, že věří, že je Voldemort mrtev a snažil se, aby to vypadalo, že mu zůstal věrný (aby si zachoval krytí dvojitého agenta). Ve skutečnosti ale moc dobře věděl, že tomu tak není a nastane čas, kdy se vrátí a této skutečnosti si byl moc dobře vědom i Brumbál, a proto Severusovi nabídl místo profesora lektvarů ve své škole, aby tak zajistili Harryho bezpečí.

Severus přijal Brumbálovu nabídku a stal se profesorem lektvarů (r. 1981). Měl ale zájem o místo profesora obrany proti černé magii a několikrát se proto o toto místo ucházel. Brumbál mu v tom však nikdy nevyhověl a mnoho studentů si myslelo, že je to proto, že se obává Severusova návratu na temnou stranu, kdyby vyučoval tento předmět. Ve skutečnosti to bylo proto, že Brumbál si byl vědom toho, že Voldemort toto místo uhranul a žádný z profesorů na něm proto nevydrží déle než jeden rok. Potom, co Horacio Křiklan odešel do důchodu, se stal Snape také ředitelem Zmijozelské koleje, což bylo vzhledem k jeho nízkému věku neobvyklé, ale Brumbál k tomu měl jako vždy nějaký důvod. Tuto funkci mu svěřil z toho důvodu, že tak mohl lépe dohlížet na studenty ze Zmijozelu, kteří měli často sklony k tomu, aby se stali smrtijedy.

Severus vyžadoval po svých žácích vysokou disciplínu, byl velice přísný, měl na ně vysoké nároky a neměl mnoho trpělivosti s těmi, kteří nedodržovali jeho pravidla nebo byli nešikovní. Studenti z něj měli proto respekt a v jeho hodinách si nedovolili nedávat pozor. Ačkoliv byl velice přísný, nedokázal být nestranný, když šlo o žáky Zmijozelu, kterým často nadržoval. Jako profesor měl ale dobré výsledky a vysloužil si tím i určitý respekt u svých kolegů.

Období studií Harryho Pottera v Bradavicích

V roce 1991 nastoupil mladý Harry Potter do Bradavic. V okamžiku, kdy jej Severus spatřil, jej poznal, ne kvůli jeho jizvě na čele, ale kvůli tomu, že vypadal úplně přesně jako jeho otec, (až na oči, ty měl po matce) a dokonce byl i stejně namyšlený a arogantní. Severusovi Jamese připomínal tak moc, že k němu okamžitě začal chovat zášť. Zavázal se sice Brumbálovi, že bude Harryho chránit, to mu ale nebránilo v tom, aby byl vůči němu zaujatý. Kdykoliv mohl, tak Harryho ponížil, srazil mu známku či mu jinak uškodil. Vznikala tak mezi nimi vzájemná nenávist. Zároveň se k Harrymu nemohl na veřejnosti chovat hezky ani kdyby chtěl, vzbudilo by to totiž pochybnosti u ostatních smrtijedů, kteří by po Severusovi okamžitě šli. Kdykoliv se ale Harry ocitl v nějakém nebezpečí, tak mu Severus nenápadně přispěchal na pomoc, protože přece jenom to byl pořád syn jeho milované Lily a on slíbil, že ho bude chránit.

V tom samém roce, co Harry nastoupil do Bradavic, Brumbál ukryl ve škole Kámen mudrců a nechal jej zabezpečit různými kouzly od několika zdejších profesorů. Severus k jeho ochraně přispěl pomocí lektvarové hádanky - správný lektvar tě pustí dál, nesprávný tě zabije. Letošní rok zastával funkci profesora obrany proti černé magii Quirinus Quirrell, který se snažil získat kámen pro Voldemorta. Severus poznal, že Voldemort nějakým způsobem ovládá Quirrella, ale nevěděl jak přesně. Snažil se ho tak celý rok hlídat a zabránit mu v získání kamene. Zároveň před ním chránil Harryho - například, když se ho Quirrell snažil shodit z koštěte během famfrpálu, tak se mu v tom snažil zabránit protikouzlem. 


Na začátku druhého roku se Severus dozvěděl, že Ron Weasley a Harry cestovali do Bradavic prostřednictvím létajícího auta a byli při tom spatřeni mudly. Věděl, že tohle je skutečnost, za kterou by mohli být ministerstvem vyloučeni z Bradavic a Harry by tak ztratil Brumbálovu ochranu. Rozhodl se proto situaci vzít do vlastních rukou dříve, než se do toho pustí ministerstvo. Konfrontoval je hned po přistání a předstíral, že žádá Brumbála a profesorku McGonagallovou, aby vzniklou situaci řádně vyřešili. Věděl totiž, že je nenechají vyloučit (McGonagallová to nechtěla dopustit, protože to chtěl Snape, který se neustále vozil po studentech její koleje) a Brumbál skutečně zajistil, že k tomu nedošlo a byli jen podmínečně vyloučeni. V průběhu roku mu ale Snape dělal naschvály - např. zabral famfrpálové hřiště na trénink, když měl trénovat Nebelvír. Během školního roku Harry způsobil v Severusově třídě rozruch. Ten poznal, že to byl on, ale nemohl proti tomu nic dělat, protože mu Brumbál dal najevo, že další trest by už vedl k jeho úplnému vyloučení ze školy, a to Severus nemohl dopustit, a tak se spokojil pouze s tím, že si Harryho bude během svých hodin dobírat.

Letošní rok zastával místo učitele obrany proti černé magii profesor Zlatoslav Lockhart, který věděl, že Severus měl zájem o jeho místo a často ho tedy provokoval. Požádal ho o pomoc při vedení Soubojnického klubu, kde se spolu před studenty utkali. Severus dal Zlatoslavovi ale jasně najevo svou převahu, a tak od souboje upustili a přešlo se na souboje mezi studenty. Zde postavil Severus do souboje proti Harrymu Draca Malfoye, kterému dal instrukce, jak vykouzlit hada a těšil se na to, jak bude Harry strachy bez sebe, až ho uvidí. Harry ovšem začal s hadem komunikovat, a proto Severus radši rychle zasáhl, aby to Harrymu nezpůsobilo moc velké potíže. To, že Harry umí hadí řeč, ho ale silně znepokojilo.

Třetím rokem do Bradavic na místo profesora obrany proti černé magii nastoupil Remus Lupin, kterého Severus nenáviděl již od svých školních let (byl součástí Pobertů spolu s Jamesem, Siriusem a Peterem). Tento rok se také povedlo Siriusu Blackovi uprchnout z Azkabanu, o kterém se říkalo, že to on zradil Lily a Jamese a prozradil Voldemortovi, kde se ukrývají.

Severus nedokázal skrývat svou zášť, kterou k Lupinovi cítil a zároveň ho podezříval, že se snaží Siriusovi pomoct, aby proniknul do hradu. Proto ho celý rok nespustil z očí. Ke konci školního roku jej tak sledoval do Chroptící chýše, kde našel i Siriuse. Zároveň tam ale byli i Harry, Ron, Hermiona a Ronova krysa Prašivka (Peter Petigrew). Severus je šťastný, že dopadl Siriuse a chce ho předat mozkomorům a pomstít tak smrt Lily. Harry ovšem chce vyslechnout Siriusův příběh. Severuse napadne a ten upadne do bezvědomí. Ukáže se, že jeho rodiče nezradil Sirius, ale Peter a rozhodne se Siriuse očistit. V momentě, kdy Petera odvádějí do hradu, se Lupin promění ve vlkodlaka a Peter jim uteče. V tomhle momentě se znovu objeví Severus, který okamžitě začne bránit Harryho a jeho přátele před Lupinem. Nakonec se Harrymu povede pomoct Siriusovi uniknout, což mu Severus nedokáže odpustit, protože netuší, jak to skutečně se zradou Harryho rodičů bylo. 


Čtvrtý rok se v Bradavicích koná Turnaj tří kouzelnických škol, kterého se účastní i Harry. Severus nevěřil tomu, že Harry své jméno nehodil do poháru, dělal proto Harrymu dál potíže, a dokonce mu ani nedošlo, jaké nebezpečí Harrymu hrozí. Harry zjišťuje, že byl Severus dříve smrtijedem, a tak jeho důvěra vůči němu ještě klesla. Brumbál se ho ale snažil ubezpečit, že Severus přešel na tu správnou stranu a že již není věrný Voldemortovi, odmítl mu ale sdělit pravý důvod, proč se tak stalo.

Karkaroff, který byl ředitelem jedné ze škol, která se turnaje účastnila, byl v minulosti také smrtijedem. Severus vůči němu choval odpor a odmítal tak poslouchat jeho obavy o tom, že se Voldemortův návrat blíží. Severus se neobával Voldemortovy zloby, věděl totiž, že si bude vážit informací, které mu Severus může poskytnout o Brumbálovi. Brumbál a Severus ovšem jeho návrat tento rok předpokládali, několikrát spolu totiž o této možnosti hovořili.

Severus byl jedním z profesorů, kteří Harryho zachránili před Barty Skrk Juniorem. Ten se celý rok vydával za Alastora Moodyho (pomocí mnoholičného lektvaru), který tento rok měl vyučovat obranu proti černé magii, a přitom napomáhal Voldemortovi k tomu, aby získal Harryho. Brumbál a Severus se snaží přesvědčit ministra kouzel o tom, že se Voldemort vrátil, ten tomu ale nechce věřit. Severus zde také poprvé slyší pravdu o tom, kdo zradil Harryho rodiče a na Brumbálův pokyn se opět stává dvojím agentem. Nastoupí tedy znovu do služeb Pána zla a zjišťuje informace pro Fénixův řád.


Pokračování příště.


Zdroje:
text - https://harrypotter.fandom.com/wiki/Severus_Snape
https://www.postavy.cz/severus-snape/

obrázky - https://www.postavy.cz/severus-snape/ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich