Přeskočit na hlavní obsah

Kodex lovce stínů - Cassandra Clare, Joshua Lewis


4 ⭐ z 5 ⭐

Kodex lovce stínů je doplňkovou knihou k sáze o lovcích stínů od Cassandry Clare. Svět lovců stínů, nebo také svět stínů, je na první pohled velice komplikovaný. Při čtení sérií, které tato sága obsahuje, se toho o něm hodně dozvíme, ale i tak nám toho hodně zůstane skryto, a od toho je tu právě tento Kodex. Dalo by se říct, že je to vlastně taková učebnice pro mladé či budoucí lovce stínů (nefilim), která jim má pomoct se v tomto světě lépe orientovat, nahlédnout do jejich historie a dozvědět se více o jejich poslání. Jejich posláním je totiž chránit svět civilů, náš svět, před démony, kteří sem pronikají z jiné dimenze, což není vůbec lehký úkol. Vyžaduje to nejenom dobrý fyzický trénink, ale také obsáhlé znalosti a vědomosti.


V úvodu se seznámíme se základními pojmy, které se ke světu stínů vážou, jako například to, kdo to vlastně lovec stínů je, kde se lovci stínů vzali, jak vznikají jejich jména nebo jakou musejí skládat přísahu. Dozvíme se tu také, co je Spolek či Rada a kdo je tvoří, kdo je to konzul a co je ta Úmluva, o které pořád každý mluví a odvolá se na ní. 

V první kapitole, která je nazvaná Zbrojnice, se, jak již její název napovídá, dozvíme informace o tom, jaké zbraně nefilim využívají v boji, z jakých materiálů jsou jejich zbraně vyráběni, a jaký materiál je lepší v boji proti démonům, vlkodlakům či vílám. Za zmínku stojí hlavně adamas, se kterým se v příběhu lovců stínů budeš často setkávat. Také se tu dozvíme, jakou zbroj a jiné nástroje ještě využívají, jako například senzor, který odhaluje démonskou aktivitu, čarodějné světlo nebo třeba stéla, která je důležitým a základním vybavením každého lovce stínů. Je to totiž právě ten nástroj, jimiž si na svou kůži mohou kreslit runy, o kterých se toho později také dozvíme více. 

"V černé se na lovu proháněj, 
v bílé zas hold mrtvým lovcům vzdej. 
Nevěsta zlatem je oděná, 
rudá pak pro svátek určená. 
Šat bílý u hranic pohřebních, 
modrý při návratu ztracených..." 
- úryvek ze staré dětské říkanky lovců stínů

Následuje kapitola o nefilimském umění, což nemůže být nic jiného než umění boje. Dozvíme se zde, jaký bojový výcvik musí každý nefilim podstoupit, jaké dovednosti musí umět ovládat a také něco málo z historie. Je zde ale také vysvětlena tradice parabátai - její kořeny, pravidla a obřad, při kterém si parabátai načrtnou poutací runy a odříkají následující přísahu: 

"Kamkoliv půjdeš, půjdu,
kde umřeš ty, umřu i já a tam budu pochován;
ať se mnou Anděl udělá, co chce,
rozdělí nás od sebe jen smrt." 

Další část je celá věnována démonům, oněm nepřátelům, proti kterým nefilim bojují. Dozvíme se tu, co jsou vlastně démoni zač, jak vypadají, odkud pocházejí a proč přicházejí do našeho světa. Také se tu dozvíme, jak proti nim bojovat a zda je vůbec možné je zabít. V neposlední řadě je nám tu také představeno několik vyšších, ale i těch nižších démonů s jejich podrobnějším popisem.


Podsvěťanům je zde věnována samostatná kapitola. Víš vlastně, kdo je to vlkodlak, kde se vlkodlaci vzali, jak žijí, jaké mají slabiny a co dělat, když nějakého potkáš? Všechny tyto informace se tu dozvíš, a ne jenom o vlkodlacích, ale také i o upírech, čarodějích a vílách. 

Nefilim byli stvořeni andělem Razielem a v jejich krvi koluje jeho krev, takže v Kodexu také nesmí chybět kapitola, která se bude zabývat anděly. Dozvíme se tu to něco málo, co o nich nefilim vědí, zejména velká část této kapitoly je věnována již zmíněnému andělu Razielovi. Budeš překvapený, ale andělé nejsou taková neviňátka, za která je možná máš. Neviňátky ale rozhodně ani nejsou civilové, tedy my lidé, o kterých se tu také dozvíme nějaké informace. Také je tu část věnována zavrženým a duchům. Ano, i duchové existují. 

Následuje grimoár, tedy kapitola, která se věnuje magii. Jakou magii využívají nefilim a jakou démoni či čarodějové? Co jsou to iluze, zrak nebo portál? Kde se tady vzaly Nástroje smrti a co jimi vlastně je? To vše je tu vysvětleno. Patří sem ale i ony zmiňované runy, které jsou tu docela podrobně rozebrány, některé z nich jsou tu i vyobrazeny. Nezapomeň se všechny naučit.


Zákon je tvrdý, ale je to zákon. Věta, kterou velmi často uslyšíš. Nefilim si na zákon totiž dost potrpí, nebo to alespoň tvrdí. Není proto divu, že i o něm se tu něco dozvíme. Zajímají tě řády Mlčenlivých bratrů a Železných sester? Tak i těm je tu věnováno několik řádků, stejně tak Tichému městu, Nedobytné pevnosti nebo všemi nefilim milovanému Idrisu. 

Kodex má také dvě přílohy. První z příloh se věnuje historii nefilim, která ne vždy byla růžová, ale i to je potřeba vědět. Důležitou částí historie jsou ale i Dohody, které byly mnohdy zdrojem velkých rozbrojů, a to zejména v roce 1992, kdy se členové Kruhu rozhodli překazit jejich podepsání. Tomuto se věnuje druhá z příloh. 

"Slavnostně přísahám bezpodmínečnou poslušnost Kruhu a jeho principům... Bez váhání položím život za Kruh, abych zachoval čistotu pokrevních linií Idrisu, a za svět smrtelníků, jehož ochrana nám byla svěřena." 
- Přísaha věrnosti členů Kruhu

Na konci každé kapitoly najdeme prostor pro náměty k diskuzi a cvičení, které mají čtenáři pomoct se lépe zorientovat v informacích, které se dozvěděl, nebo mu dávají za úkol si zjistit další doplňkové informace k danému tématu. Celá kniha je doprovázena krásnými ilustracemi, některé do Kodexu buď patří, nebo je tam přikreslila Clary. Kodex, který právě držíš v rukou, je totiž Claryin. Je tudíž doplněn o mnoho poznámek, které si tam nejenom Clary vepsala.


Musím říct, že na Kodex jsem se hrozně těšila. Mám hrozně ráda různé doplňkové knihy a jelikož jsem si svět stínů opravdu zamilovala, tak ani tato nesměla chybět v mé knihovně. Přečtení Kodexu mi dalo mnoho nových vědomostí o tomto světě a zodpovědělo mi to pár otázek. Některé části mě bavily méně a některé více. Nejvíce mě zajímala kapitola o démonech, podsvěťanech a o runách. Výčet démonů, který zde najdeme, je podle mě ale hrozně krátký. Vyjmenovala bych jich taky klidně více a více se o nich rozepsala. O podsvěťanech, tedy o vlkodlacích, vílách, upírech a o čarodějích, se zde toho dozvíme mnoho nového, co v knihách nebylo řečeno, takže to mi udělalo velkou radost. Tu jsem měla také z ukázky run, kterou jsem zde našla, v té vidím největší plus této knihy. 

Na ilustracích této knihy se podílelo hned devět kreslířů, což mi přijde absolutně úžasné. Dodává to knize takovou jedinečnost. Kresby se díky tomu hned tak rychle neokoukají a musím říct, že jedna je lepší než ta druhá. Opravdu se všechny povedly. 

Celkově knihu hodnotím kladně a rozhodně si ji ještě několikrát přečtu. Jestli jsi světem stínů tak pohlcen/a jako já, nebo jen se o něm chceš dozvědět více, tak je tato kniha ta správná volba. Jen takové malé doporučení - než se do něj pustíš, tak si nejprve přečti sérii Nástrojů smrti, Kodex by mi mohl pár věcí vyspoilerovat. 

Kodex lovce stínů mi byl poskytnut nefilimským vzdělávacím institutem MEGAKNIHY, za což mu velice děkuji. #spoluprace #recenznivytisk

Kodex nebo kteroukoliv jinou autorčinu knihu si můžeš pořídit zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich