Přeskočit na hlavní obsah

O kousek šťastnější - Derren Brown


Kniha O kousek šťastnější je knihou, která je plná poznámek a myšlenek autora, který nám za pomocí nich dává jakýsi návod na to, jak být v životě šťastnější. Své myšlenky opírá nejen o starý filosofický směr stoicismus, jehož představiteli byli například Epiktétos či Marcus Aurelius, ale také o své vlastní životní zkušenosti, poznatky a výsledky svého pozorování společnosti. 

Cílem knihy je zejména nás naučit se na svět a štěstí dívat jinýma očima, jak zvládat úzkostné situace, jak uvažovat o chování jiných lidí, ale i tom tom svém a jak najít klid v duši. Přestože se jedná o hodně útlou knihu (dalo by se říci sešítek), tak má v sobě velké poselství. Každý člověk si z přečtení této knihy odnese něco jiného, což je naprosto v pořádku. Každý člověk má totiž jiné potřeby, jiná trápení a také se dívá na spoustu věcí jinak. Důležité je se hlavně nad myšlenkami, které nám jsou zde nabídnuty, zamyslet a možná se je pokusit i aplikovat do svého života (pokud cítíme, že je to opravdu potřeba). 



První polovina knihy mě moc nebavila a nemohla jsem se vůbec začíst. Druhá polovina knihy se mi už líbila daleko více. Autor zde často odkazoval na již zmíněné představitele stoicismu, ale i na jiné osobnosti nebo autory. Snaží se jejich učení/výroky rozvést, a v některých případech i popřít. Aplikuje je také na současný svět a současné problémy lidí. Popisuje tu ale také své vlastní zkušenosti a situace, které se mu staly. Musím říct, že jsem se ve spoustu situacích, které jsou v knize popisovány, našla a některé myšlenky mi zůstaly v hlavě. Knihu bych určitě doporučila komukoliv, kdo tento druh literatury vyhledává, ale také tomu, kdo cítí, že ji potřebuje. 


Pár myšlenek, které mě zaujaly: 

  • Stanovování cílů je dobré, když máme krátkodobé ambice, třeba naučit se cizí jazyk nebo složit zkoušku. Ovšem zavázat se k cíli, jehož naplnění vyžaduje několik let, znamená zadělat si na nejrůznější problémy. 
  • My se raději neúnavně soustředíme na cestu vpřed, zatímco nám život protéká mezi prsty a prostě se děje. 
  • Musíme přijmout, že mocná Štěstěna je v našem životě hybnou silou. Jednoho dne nám něco vyjde, další den ne. Neznamená to, že toho dalšího dne jsme selhali. Znamená to pouze, že jsme součástí přirozeného koloběhu života.
  • Zkusme si ujasnit, čeho bychom chtěli dosáhnout. Součástí našeho údělu je i to, že štěstí, stejně jako duha, která ho symbolizuje, nám z dálky připadá hmotné a důležité, ale když se k němu snažíme dostat, ztrácí se a slábne. Když se pokusíme štěstí definovat, zjistíme, že nám proklouzává mezi prsty, a když v životě hromadíme věci v domnění, že díky nim budeme šťastnější, zjistíme, že to tak není, přinejmenším ne na dlouho. 
  • Pokud se budeme hnát za štěstím přímo, bude se nám vyhýbat, ale pokud ho budeme vnímat jako jakýsi vedlejší produkt a rozhodneme se ho zahlédnout pouze v odraze, můžeme ho dosáhnout snadněji, než si myslíme. 
  • Spousta našeho neštěstí pochází z hloubání nad věcmi, které se odehrály v minulosti, nebo z našich obav z toho, co teprve přijde. 

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s internetovým knihkupectvím Megaknihy, jimiž chci za možnost si knihu přečíst poděkovat. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich