Přeskočit na hlavní obsah

Bradavický speciál - Severus Snape a jeho role v druhé kouzelnické válce


V první části tohoto článku jsme se podívali na Severusův život před tím, než nastoupil do Školy čar a kouzel v Bradavicích jako profesor lektvarů, v druhé části na to, jak jeho život plynul po tom, co toto místo přijal, a dnes se podíváme na to, jakou měl roli ve druhé kouzelnické válce. 

Předchozí části najdeš zde: první část, druhá část

Počátky druhé kouzelnické války

Na konci Harryho čtvrtého ročníku se vrátil Voldemort a pro kouzelnický svět tím začíná druhá kouzelnická válka. Severus Snape se na Brumbálovu žádost znovu stává dvojím agentem. Dále tedy patří mezi Voldemortovy smrtijedy a získané informace předává do rukou Brumbálovi a Fénixovu řádu. Ačkoliv z toho nejsou někteří členové Řádu nadšení, tak s ním i tak spolupracují, protože věří Brumbálovu úsudku, že by je Snape nezradil.

Během pátého ročníku je Snape Brumbálem pověřen k tomu, aby Harryho vyučoval nitrobranu. Harry totiž ve svých snech začal mít vize o Voldemortovi a Brumbálovi bylo tak jasné, že nebude trvat dlouho, kdy si Voldemort všimne, že jsou s Harrym propojeni a zneužije toho ve svůj prospěch. Harry se proto musí naučit svou mysl chránit, což by ho měl naučit právě Snape. Harry a Snape spolu ovšem nedokážou v klidu spolupracovat, což jim při těchto lekcích moc nepomáhá. Harry navíc netrénuje tak, jak by měl, a tak mu nitrobrana vůbec nejde. Při jedné hodině se Snape musí na okamžik vzdálit a Harrymu se tak naskytne možnost, aby se podíval do jeho vzpomínek, které si Snape před hodinou vždy ukládal do myslánky, protože nechtěl, aby je Harry spatřil, kdyby se mu při cvičení povedlo proniknout do jeho mysli. Uvidí v nich ale úplně něco jiného, než očekával. Spatří tam vzpomínky na svou matku a na to, jak byl šikanován jeho otcem a Siriusem Blackem. Snape se ale vrátí dříve a uvidí Harryho, jak si prohlíží jeho vzpomínky, což ho neskutečně rozčílí. Jeho nenávist k Harrymu tak ještě víc vzroste a odmítá ho dál vyučovat nitrobranu.


V pátém ročníku místo učitele obrany proti černé magii zastávala Dolores Umbridgeová, která byla na toto místo dosazena ministerstvem. Ministr Kornelius Popletal nebyl schopný připustit fakt, že se Voldemort vrátil a celé to bral jako Brumbálův výmysl, aby mohl Popletala sesadit z jeho místa. Umbridgeová proto měla ve škole dohlížet na to, zda Brumbál něco neplánuje. Brumbál nakonec ze školy utíká a Umbridgeová se stává ředitelkou. Je utvrzena v tom, že Harry ví, kde se Brumbál ukrývá, a proto chce po Snapeovi Veritaserum, aby to z něj mohla dostat. Ten jí ho ovšem odmítá vydat s tím, že tvrdí, že již žádné ve svých zásobách nemá, což nejspíše nebyla pravda. Později je Snape varován Harrym, že Voldemort má v zajetí Siriuse a drží ho na odboru záhad. Jelikož u toho byla Umbridgeová, tak Snape předstírá, že jeho varování ignoruje. Ve skutečnosti ale o tomto faktu uvědomí členy Řádu. Ukáže se, že vize nebyla pravdivá a Sirius je v pořádku. To ale Harry neví a vydává se na vlastní pěst na odbor záhad, kam později dorazí i členové Řádu spolu se Siriusem. Strhne se tam bitva, ve které Sirius přijde o život, z čehož viní Harry Severuse, ačkoliv se mu Brumbál snažil vysvětlit, že je Snape na jejich straně a že jeho vizi předal Řádu. Harry si ale stojí za svým a tvrdí, že kdyby Snape Siriuse pořád nepopichoval kvůli tomu, že se musí ukrývat a nemůže se aktivně zapojit do plánů Řádu, tak by se Sirius na odbor záhad nikdy nevydal. 

Události před Brumbálovou smrtí

Před počátkem šestého ročníku byl Draco Malfoy pověřen Voldemortem, aby zabil Brumbála. Jeho matka má o něj strach, a proto se sejde se Severusem, po kterém chce, aby jej ochránil. Snape se k jeho ochraně zaváže neporušitelným slibem, a to proto, aby prokázal svou loajalitu vůči Voldemortovi.

Brumbál se zatím snaží najít a zneškodnit Voldemortovy viteály. Jedním z nich je prsten, který na Brumbála uvalí velice silnou kletbu, která jej má usmrtit. Snape se pokusí tuto kletbu zrušit, což ovšem nelze a povede se mu jen její účinek zpomalit. Je ale jisté, že se Brumbál nedožije konce roku. Zároveň si je Brumbál vědom toho, že jej má Draco zabít. Brumbál z těchto dvou důvodů požádá Severuse, aby to byl on, kdo ho zabije. Chtěl to tak proto, aby byl ušetřen dlouhé a bolestivé smrti, která ho čekala díky kletbě, a zároveň, aby ušetřil Dracovu duši. Snape se nejprve zdráhal a nechtěl Brumbálovi jeho přání vyplnit. Bál se, jaký dopad by tento čin měl na jeho duši. Brumbál mu ovšem řekl, že to na jeho duši nebude mít stejný vliv jako vražda, protože jej o to sám požádal. Snape mu nakonec slíbí, že to udělá.

V šestém ročníku jej Brumbál konečně jmenoval učitelem obrany proti černé magii. Snape konečně vyučoval předmět, po kterém tak dlouho toužil, a vyučoval ho proto s patřičnou vášní. Zároveň začal být díky tomu trochu méně zaujatý oproti studentům z jiných kolejí, než je Zmijozel. Na jeho místo učitele lektvarů nastoupil Horacio Křiklan, který byl již v důchodu. Brumbál jej ale přemluvil, aby toto místo vzal, protože věděl, že má cenné informace ohledně Voldemorta. Harry se mu měl vmísit do přízně a tyto informace od něj získat. Začal proto chodit na jeho hodiny, kde se mu do rukou dostala učebnice, která kdysi patřila Princi dvojí krve. Bylo v ní dopsáno mnoho užitečných tipů, jak vylepšit lektvary a různá nová kouzla, které Princ dvojí krve sám vymyslel. Díky tomu se Harrymu dařilo být dobrým studentem lektvarů a Křiklan si jej tak oblíbil. Harrymu se díky tomu povedlo z něj dostat cenné informace ohledně viteálů. 

Jednoho večera Brumbál Severusovi sdělil, že až nastane ten správný čas, tak musí Harry zemřít (byl jedním z viteálů, o kterém ovšem Voldemort nevěděl). Snape byl z tohoto sdělení hodně rozhořčen a nesouhlasil s tím, že by měl Harry zemřít. Nakonec před Brumbálem vyčaruje patrona, který má podobu laně, stejného patrona, kterého měla i Lily (Harryho matka). Brumbál je překvapen, že i po tolika letech Lily nepřestal milovat. Snape mu na to odpoví, že jí nikdy nepřestane milovat. 

Později se Harry utká s Dracem a vyšle proti němu jedno z kouzel, které vymyslel Princ dvojí krve. Snape přispěchá Dracovi na pomoc a je mu jasné, že Harry má jeho starou učebnici. Chtěl jí od Harryho získat, ten mu ale nastrčil jinou učebnici. Snape proto Harryho za to, co udělal, potrestal mírnějším trestem, protože měl strach, že by mohlo dojít k odhalení toho, že tuto kletbu vymyslel on a že Harry při hodinách lektvarů podváděl, což by znamenalo, že by ztratil Křiklanovu přízeň.

Brumbálova smrt 

Harry se od profesorky Trelawneyové dozví, že ten, kdo vyposlechl její proroctví, díky němuž nakonec zemřeli jeho rodiče, byl právě Snape, který jej vyzradil Voldemortovi. Svěří se s tím Brumbálovi, který mu ale sdělí, že Snape má jeho plnou důvěru i přes to, co udělal, a vezme Harryho s sebou hledat jeden z viteálů. Tato cesta Brumbála ale velice vyčerpá a po návratu do astronomické věže je již na pokraji sil. Škola je navíc napadena smrtijedy, a tak Brumbál Harryho poprosí, aby přivedl Severuse. Jenže než stihne odejít, tak si Brumbál všimne, že někdo přichází. Harryho proto znehybní a skryje jej pod neviditelný plášť, aby jej ochránil. 

Do věže vstoupí Draco s cílem ředitele zabít. Jediné, co však udělá, je to, že jej odzbrojí, ale zabít jej nedokáže. Nakonec dorazí i smrtijedi a Snape. Brumbál se podívá Severusovi do očí a jediné, co řekne, je "Severusi, prosím" a ten proti němu vyšle smrtící kletbu. Poté se všichni dají na útěk. Harry to celé viděl a jelikož nevěděl o domluvě, kterou měl Snape a Brumbál, tak se v momentě, kdy pominou účinky znehybňujícího kouzla, vydá za prchající skupinkou smrtijedů. V rozzuření se dostane do potyčky se Snapem, při které ho nazve zbabělcem a pokusí se proti němu vyslat kletby Prince dvojí krve. Snape se rozzuří, že se proti němu pokouší použít jeho vlastní kletby a prozradí Harrymu, že to on je Princ dvojí krve. Poté jej srazí k zemi a zmizí ze školních pozemků. 

Tím, že Snape zabil Brumbála, si vysloužil Voldemortovu plnou důvěru a byl tak více zasvěcen do jeho plánů. Před začátkem sedmého ročníku Voldemortovi prozradil, že se Harry chystá opustit dům Dursleyovích již čtyři dny před svými narozeninami - na čemž se také stihl dohodnout s Brumbálem před jeho smrtí, měl si tak ještě více získat Voldemortovu důvěru. Poté Snape Mundungusovi Fletcherovi vnukl nápad s tím, aby členové Řádu použili mnoholičný lektvar a převtělili se do Harryho podoby, aby tak zmátli smrtijedy při jeho převozu do bezpečí. Zároveň Fletchera očaroval, aby si nepamatoval, že mu to poradil Snape. Při převozu došlo k bitvě, při které Snape omylem usekl ucho Georgi Weaslymu během toho, co mířil na dalšího smrtijeda. Krátce po bitvě Snape navštívil Siriusův dům na Grimmauldově náměstí a našel tam dopis, který psala Lily. Z dopisu si odtrhl stránku, na které je její podpis s připojenými slovy "s láskou Lily" a fotografii s její rodinou. 

Snape ředitelem Bradavic

Bradavice byly v moci smrtijedů a Snape se stává jejich ředitelem. Po této funkci toužil, aby mohl tajně chránit její studenty, což ovšem nikdo z personálu ani studentů netušil. Ve své pracovně Snape promlouval s portréty předchozích ředitelů, mezi nimiž byl i Brumbálův portrét, od kterého dál přijímal pokyny. 

V pracovně se nacházel Nebelvírův meč, jehož kopii Snape podstrčil Bellatrix Lestrangerové, která si myslela, že je pravý a ukryla jej do svého trezoru u Gringottových. Skutečný meč byl ale ukryt v otvoru ve zdi za Brumbálovým portrétem. Portrét Phinease Nigelluse Blacka prozradil Brumbálovu portrétu, kde se Harry ukrývá a ten to řekl Severusovi, který měl za úkol Harrymu předat pravý meč. Měl to udělat tak, aby Harry nevěděl o tom, kdo mu meč předal (Harry mu nedůvěřoval a mohl by na něj znovu zaútočit a Voldemort by skrz jeho myšlenky mohl přijít na to, kdo mu jej dal), proto jej ukryl do zmrzlé vody poblíž Harryho útočiště. Následně vyčaroval patrona, kterým Harryho k meči dovedl. 

Snape se jako ředitel školy musel vypořádat s nesouhlasem jeho učitelů a studentů, kteří nevěděli, jak to bylo s Brumbálovou smrtí. Studenti v čele s Nevillem, Lenkou a Ginny proti němu a jeho zástupcům plánovali vzpouru. Snape dělal vše pro to, aby je uchránil před sadistickými tresty jeho zástupců - smrtijedů. Jako ředitel byl ale málokdy viděn. Trávil většinu času totiž ve své pracovně nebo sledováním studentů, aby si byl jistý, že jsou v bezpečí a také, aby sledoval jejich pokrok v boji proti Voldemortovi. 

Harryho, Rona a Hermionu dovedlo hledání viteálů až do Bradavické školy. Při hledání viteálu, kterým mohl být ztracený diadém Heleny z Havraspáru, byli spatřeni jedním ze Snapeových zástupců, který ihned přivolal Voldemorta. Minerva McGonagallová se snažila školu ubránit před nadcházejícím Voldemortovým útokem na školu. V tom jí ale zastavil Snape, který požadoval, aby mu řekla, kde se Harry ukrývá. Došlo mezi nimi k souboji, ve kterém McGonagallové přispěchali na pomoc ostatní učitelé, a byli tak proti Snapeovi v přesile. Ten se rozhodl, že raději uprchne. Vyskočil proto z okna a využil své schopnosti létat bez koštěte, kterou se pravděpodobně naučil od Voldemorta.

Smrt

Po Brumbálově pohřbu Voldemort ukradl Bezovou hůlku z jeho hrobu. Ta mu ale neprojevila svou plnou loajalitu. Myslel si, že hůlka zachovává loajalitu Severusovi, protože zabil Brumbála. Nechal si ho proto zavolat k sobě a sdělil mu svůj úmysl jej zabít. Snape se snažil Voldemortovi vysvětlit, že mu hůlka loajální není, než to ale stihl udělat, tak jej na Voldemortův příkaz pokousal Nagini, jehož kousnutí je smrtelné díky velmi silnému jedu, který má. 

Celou tuto scénu z úkrytu sledoval Harry. Po tom, co Voldemort s Naginim odešli, přišel za umírajícím Snapem a ten si ze své mysli vyndal vzpomínky, které předal Harrymu. Sdělil mu, ať si je prohlédne v myslánce. Snape poté umírá a během toho se dívá Harrymu do očí, do očí které jsou úplně stejné jako měla jeho milovaná Lily. Harry odnesl Snapeovi vzpomínky do myslánky, kde si jej prohlídl a zjistil tak celou pravdu o jeho životě a o jeho roli v boji proti Voldemortovi. Dozvěděl se tam také, že je jeden z viteálů a další potřebné informace k poražení Voldemorta.


Díky skvělým schopnostem nitrobrany, kterou Snape měl, a skutečnosti, že jeho činy byly motivovány láskou, Voldemort nikdy nepoznal, že mu není loajální. Dozvěděl se to až během závěrečné bitvy, kdy mu to sdělil Harry, stejně tak s tím, komu je doopravdy loajální Bezová hůlka (Harrymu).

Po jeho smrti Harry očistil jeho jméno a jeho portrét byl umístěn mezi ostatní portréty Bradavických ředitelů. 

Harryho druhý syn po svém otci zdědil oči, které byly úplně stejné jako měla Lily. Harry jej druhým jménem pojmenoval Severus (celým jménem se jmenoval Albus Severus Potter). Malý Albus se Harrymu svěřil se svou obavou, že by v Bradavicích mohl být zařazen do Zmijozelské koleje. Na to mu Harry řekl, že byl pojmenován po dvou ředitelích Bradavic, jež jeden z nich byl ze Zmijozelu a byl to pravděpodobně nejodvážnější muž, kterého kdy potkal. 

Konec


Zdroje:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich