Přeskočit na hlavní obsah

Nejlepší knihy roku 2020


Dnes bych ti tu ráda ukázala svůj výběr nejlepších knih, které jsem v minulém roce přečtla. Povedlo se mi přečíst celkem 45 knih a velká část z nich byla naprosto skvělá, proto bylo těžké z nich vybrat jen pár. Opět jsem se tento článek rozhodla rozdělit podle žánrů a z každého jsem vybrala jen jednoho zástupce. Žánry jsem si vybrala čtyři, a to ty, které mě minulý rok nejvíce oslovily. 

Thrillery: Temné lesy (Harlan Coben) 

Cope byl jako vedoucí na letním táboře, na kterém došlo k tragédii - v noci se tam ztratila čtveřice dětí, dvě našli mrtvé v lese a dvě se nepovedlo nikdy najít. Mezi nimi byla i jeho sestra. Přestože se to stalo už před dvaceti lety, tak se Copeovi tato noc opět začne vracet do života. Povede se mu zjistit, co se skutečně stalo?

Minirecenzi najdeš zde

Fantasy: Nástroje smrti 6 - Město nebeského ohně (Cassandra Clare) 

Město nebeského ohně je závěrečný díl série Nástrojů smrti. Tato série byla tou nejlepší, kterou jsem letos četla a díky ní jsem si neskutečně zamilovala svět stínů, ve kterém se odehrává. Svět stínů se ukrývá v našem světě a je pro nás neviditelný. V tomto světě jsou nefilim (lovci stínů), kteří jsou napůl lidé a napůl andělé. Nefilim mají za úkol ochránit náš svět před démony a udržovat pořádek mezi podsvěťany, což jsou čarodějové, vlkodlaci, upíři a víly. Hlavními hrdiny jsou pak zejména Clary, Jace, Alek, Isabella, Magnus a Simon, kteří se snaží bojovat proti společnému zlu, které ohrožuje jejich i náš svět. Povede se jim oba světy zachránit a co všechno v tomto boji budou muset obětovat? 

Recenzi na celou sérii najdeš již brzo zde na blogu.

Sci-fi: Hra světla (Stan Lee & Kat Rosenfeld) 

Sledujeme zde příběh sedmnáctileté hackerky Nii, která je na sociálních sítích velmi populární, má miliony přátel, ale nikoho z nich nezná osobně. Vlastně nikdy nikoho, kromě svého otce, neviděla osobně. Její otec jí totiž celý život drží v jejich domě a nechce ji ani na krok pustit ven. Pak je tu Cameron, který se snaží prorazit na YouTube. Během živého vysílání na jezeře do něj udeří blesk, ale on to přežije, a co víc, probudí se s novými schopnostmi. Dokáže ovládat veškerý software jen svou myslí. Co se stane, když se tito dva lidé rozhodnou spojit síly a vymazat z internetu veškeré zlo?

Recenzi najdeš zde

Filosofický román: Lidé (Matt Haig) 

Lidé jsou knihou, která je v mnohém výjimečná. Je psaná úplně jinak než knihy, na které jsme zvyklí. V této knize najdeme příběh, ale ten zde není vůbec důležitý. To, co je tu důležité, je to, že je to kniha, která v sobě nese jedno velké poslání, a přesto to není kniha pro každého. Není to totiž obyčejný román, ale filosofické dílo, které člověka opravdu donutí zamyslet se nejen nad svým vlastním životem, ale nad celým smyslem bytí. Ačkoliv se z počátku může zdát, že je to kniha o matematice, tak se tím rozhodně nenechte odradit. Je to kniha, která je plná otázek, myšlenek a skrytých významů, kniha o lásce a o hledání jejího smyslu a podstaty, o životě lidí, o rodině, o bolesti a věrnosti.

Recenzi najdeš zde




Děkuji moc za přečtení a přeji ti, ať se ti v letošním roce dostanou do ruky jen samé skvělé knihy. 💛

Všechny knihy, které se mi v roce 2020 povedlo přečíst najdeš zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich