Přeskočit na hlavní obsah

Nejlepší knihy roku 2019


Ráda bych ti tu představila pár knih, které se mi v minulém roce nejvíce vryly pod kůži. V roce 2019 jsem přečetla celkem 36 knih. Většina knih se mi líbila, z některých jsem byla ale i zklamaná. Dokonce se našla i kniha, kterou jsem nedokázala dočíst – V pasti lží. Z těch, co se mi líbily nejvíce, bylo těžké vybrat jen pár, které tu uvést, ale snad se mi to povedlo. Všechny knihy, které najdeš v tomto článku, jsem hodnotila pěti hvězdičkami.

Thrillery

Nenech to být (Harlan Coben) 

Už je to dlouhých 15 let. 15 let od doby, kdy Lea a Dianu srazil vlak. Všichni tvrdí, že to byla sebevražda. Nape, Leovo dvojče, se s tím ale nechce smířit. Jako jediný věří tomu, že se jednalo o vraždu. V ten samý den se ale stala ještě jedna věc...Napova láska Maura beze stopy zmizela. Od těchto událostí uplynulo mnoho let. Nape je nyní skvělým detektivem a pátrá po tom, co se vlastně doopravdy stalo. Povede se mu zjistit pravdu?

Celou recenzi najdeš zde

Osudová volba (Chris Beakey)

Stephenovi před pár měsíci zemřela žena při autonehodě a zůstal sám s dětmi, pro které se snaží dělat všechno. Přesto se jejich rodina ocitá v krizi. Jedné noci jeho dcera Sára uvízne v horách a celá vystrašená volá Stephenovi, aby pro ni přijel. Ten sedá za volant a jede pro ni, přestože ví, že vzhledem k tomu, kolik toho vypil, to není správné. Ve stejnou chvíli, na stejné silnici, projíždí Kieran a hledá svého autistického bratra, který se zatoulal v horách. Kieran je ale v hledáčku policie, kvůli podezření, že zavraždil tři ženy, z nichž jedna byla právě Stephenova žena. Co se na této silnici odehraje a jaké to bude mít následky?


YA dystopie

Smrtka (Neal Shusterman)

Žijeme ve světě, kdy byla poražena smrt. Lidé jsou nesmrtelní, což znamená, že by se svět v případě přelidnění mohl zhroutit, a proto jsou tu smrtky. Jedině ty mají právo ukončit lidský život. Citře a Rowanovi se jednoho dne naskytne příležitost stát se učedníky jedné ze smrtek, a to ctihodného smrtky Faradaye. Ani jeden z nich si neumí představit, že by měl kosit lidi, ale to je pro postavení smrtek velmi důležité. Na konci výcviku se smrtkou může stát jen jeden z nich a ten druhý se může vrátit ke svému starému životu. To by ale nebylo tak zajímavé, kdyby se něco nezvrtlo.

Celou recenzi najdeš zde

Nimbus (Neal Shusterman)

SPOILER NA SMRTKU!!
Citra se stala ctihodnou smrtkou Anastázií a zůstala u ctihodné smrtky Curierové. Po Rowanovi se slehla zem, přezdívá se mu smrtka Lucifer, protože trestá smrtky "nového řádu", které si podle něho své postavení nezaslouží a kosení si užívají, což je proti pravidlům řádu smrtek. Anastázie proti zkaženosti cechu smrtek také bojuje, ale bojuje proti ní zevnitř cechu. Rozpory mezi "starou gardou" a "novým řádem" se stále více a více vyostřují. Anastázie a Curierová se náhle ocitnou v ohrožení života a musejí se začít skrývat. Vše, co se v cechu smrtek děje, pozoruje všemocný Nimbus, který ovšem do záležitostí smrtek nemůže zasahovat. Dodrží toto pravidlo, nebo tuto situaci vezme do vlastních "rukou"?

Celou recenzi najdeš zde

Sucho (Neal Shusterman, Jarrod Shusterman)

Z kohoutku neteče žádná voda, ani jediná kapička vody. Nejprve bylo vody málo, lidé museli dodržovat různé zákazy (nezalévat trávníky, nenapouštět bazény, neplýtvat...), teď už ale není vůbec žádná voda. Alyssa a její bratr zůstanou doma sami, jejich rodiče se totiž vydali pro vodu a už se nevrátili. Co teď? Čekat doma, nebo se také vydat hledat vodu? Alyssa a její bratr se dají dohromady s lidmi, se kterými by za normální situace sotva, anebo dokonce vůbec nepromluvili, natož aby s nimi trávili nějaký čas, a rozhodnou se najít vodu a zachránit se tak před smrtí, která nyní číhá na každém kroku. Jejich cesta bude ale daleko těžší, než sami čekali. Narazí na spoustu překážek, a to i těch morálních, protože z lidí, kteří jsou dehydratovaní, se pomalu, ale jistě stávají vodní zombie, kteří chtějí vodu za každou cenu a neohlíží se při tom po ostatních.

Celou recenzi najdeš zde


Manga

Death Note (Tsugumi Ohba, Takeši Obata)

Light Jagami jednoho dne najde na zemi zápisník, který vypadá na první pohled úplně nevinně. Když ho ale otevře, tak zjistí, že se jedná o zápisník smrti. Tento zápisník na zemi donesl šinigami Rjúk, kterého může vidět jen ten, který se zápisníku dotkl. Tento zápisník má velkou moc – když do něj zapíšeš něčí jméno a představíš si jeho obličej, tak dotyčná osoba zemře. Light se rozhodne, že vezme spravedlnost do svých rukou a zbaví svět všech špatných lidí, a to právě prostřednictvím zápisníku smrti.

Zaslíbená Země Nezemě (Kaiu Širai, Posuka Demizu)

Ema, Ray a Norman celý život žijí v sirotčinci. Jsou tam všichni jedna velká rodina, mají se rádi, navzájem si pomáhají a těší se na to, až se pro ně najde nová rodina. Jednoho dne ale tato trojice zjistí, že děti, které odcházejí do nové rodiny, se vlastně do žádné rodiny nedostanou a že svět, který je za branami sirotčince, není takový, jak si doposud mysleli.


Ostatní knihy

Pět kroků od sebe (Rachael Lippincottová)

Stella má cystickou fibrózu, a kvůli ní její plíce fungují jen na 35 %. Ví, že je to nevyléčitelná nemoc a že se nikdy neuzdraví, ale věří, že když bude dodržovat správnou životosprávu, tak bude žít co nejdéle. V nemocnici se setká s Willem, který trpí stejnou nemocí, ale zároveň trpí ještě burkholderií. Will je přesný opak Stelly, na léčbu vůbec nevěří. Lidé s cystickou fibrózou se od sebe musejí držet minimálně šest kroků, aby se navzájem nenakazili nějakou infekcí a nestálo je to život. Stella a Will se do sebe ale zamilují a rozhodnou si pro sebe ukrást jeden krok navíc. Co všechno to bude mít za následky?

Celou recenzi najdeš zde

Deník moderní jogínky (Šárka Konečná - Vojáčková)

Deník moderní jogínky je příběh o nelehkém pobytu v Indii, kam se autorka vydala, aby se z ní mohla stát lektorka jógy. Vypráví v něm, co vše musela pro tuto cestu obětovat, jaké krásy, ale i nástrahy Indie skrývá, jaké to je studovat jógu přímo v indickém ašrámu, co vše se tu naučila, a to nejenom o józe, ale o samotném životě vůbec. Vše vypráví přesně tak, jak to bylo a jak to cítila, a já tak doslova její příběh prožila s ní. Kniha je také doplněna o spoustu různých citátů a mouder.

Tatér z Osvětimi (Heather Morrisová)

Tento příběh je o dvou mladých lidech (Lale a Gita), kteří byli uvězněni v koncentračním táboře, a to jen proto, že byli židé. Lale rychle pochopil, jak se má chovat, aby přežil. Byl velice chytrý, uměl několik jazyků a měl velkou vůli přežít. Stal se díky tomu tatérem v Osvětimi. Byl ten, který ostatní vězně značkoval čísly. Oproti ostatním vězňům to neslo i určité výhody, které si však Lale nenechal jen pro sebe a pomáhal ostatním přežít, jak jen to šlo. Jednoho dne však měl vytetovat číslo Gitě a v ten okamžik poznal, že to ona bude ta, kterou bude milovat až do posledního dne svého života.

Celou recenzi najdeš zde



Dnešní článek byl delší než ty ostatní, ale pokud jsi ho dočetl/dočetla až sem, tak ti moc děkuji. Klidně mi dole do komentáře napiš, zda s mým výběrem souhlasíš, nebo jaké knihy se v roce 2019 naopak vryly pod kůži zase tobě.

Všechny knihy, které jsem přečetla v roce 2019 najdeš zde.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzavřené spolupráce

V současné době mám uzavřené tři stálé spolupráce (#booklab, CREW, Megaknihy) a zároveň navazuji i několik jednorázových spoluprací. Spolupracuji i jako betačtenářka či posudkářka .    Přehled všech spoluprací: #booklab (Slovart) CREW Megaknihy Knihy Dobrovský Humbook FANTOM Print autoři/autorky knih Více o jednotlivých spolupracích zjistíte kliknutím na daný název.  V případě zájmu o spolupráci/betačtení mě můžete kontaktovat na mém instagramovém profilu  či na e-mailové adrese petravachlova@gmail.com. 

Spolupráce s autory/autorkami knih

  Autoři/ autorky, se kterými jsem spolupracovala: Petra Variant   Aglajina zem   Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová   Pátá minuta je o nás  Neexistence Petra Martišková   Tajemství obsidiánu Kouzlo obsidiánu (betačtení) Síla obsidiánu (betačtení)  Náhodou (betačtení) Ve spolupráci s nakladatelstvím  Alpress  + autorkou:  Vůně léta Letní vzplanutí Lenka Poláčková prozatím tajné knihy v rámci betačtení  Vojtěch Hlavenka (Artemian) Vazači zhouby Barb Rýdl  Ten, co kráčí se smrtí 

#booklab (Slovart)

  S nakladatelstvím #booklab mám uzavřenou stálou spolupráci .  Poskytnuté recenzní výtisky knih: Vampýrská akademie I  (Richelle Mead)  Příběhy z Akademie lovců stínů  (Cassandra Clare a spol.) Gallant  (B. E. Schwab)  Vampýrská akademie II - Mrazivý polibek  (Richelle Mead) Vampýrská akademie III - Stínem políbená  (Richelle Mead)  Oko hurikánu - Seafire 3  (Natalie C. Parker)  Vampýrská akademie IV - Krvavý slib  (Richelle Mead)  Dračí plamen   (Patrick Ness)  Alcatraz versus ďábelští knihovníci  (Brandon Sanderson)  Vampýrská akademie V - Spoutáni magií (Richelle Mead)  Každý někdy udělá chybu (Kristin Dwyer)  Vampýrská akademie VI - Poslední oběť (Richelle Mead)  Ofélie už je taková (Racquel Marie)  Detektiv kostlivec - Žezlo prapředků (Derek Landy)  Řetěz z trnů (Cassandra Clare)  Monin kouzelný průvodce obranným pečením (T. Kingfischer)  Detektiv kostlivec 2 - Hra s ohněm (Derek Landy)  Alcatraz versus legie Zakladatelových kostí (Brandon Sanderson)  Pokrevní pouta I (Rich